MUS ARCHITECTS


TYP     dom jednorodzinny DATA 2010
LOKALIZACJA     Żory, Polska TEMAT projekt domu jednorodzinnego
INWESTOR     prywatny ZESPÓŁ Adam Zwierzyński, Anna Porębska

Forest Code


Architektura

Forma projektowanego domu jednorodzinnego powstała poprzez połączenie dwóch brył nałożonych na siebie. Bryła parteru zawija się tworząc wewnątrz atrium oraz pewnego rodzaju barierę przed otoczeniem zewnętrznym. Bryłę piętra w kształcie litery „L” obrócono względem parteru tworząc zadaszenie głównego wejścia z jednej strony oraz domykając atrium z drugiej (poprzez strefę zadaszonego tarasu).

Modernistyczna kompozycja białych brył uzupełniona została przeszkleniami dostosowanymi do funkcji pomieszczeń oraz przyjętym kodem elewacji.
Nazwa Forest Code(z języka angielskiego Kod Lasu) – określa przyjętą w projekcie zasadę budowania elewacji poprzez zastosowanie pionowych podziałów o zmiennej szerokości.
Pomysł wiąże się bezpośrednio z kontekstem miejsca. Dom projektowany jest na działce leżącej na skraju lasu. Znaczącą część terenu opracowania stanowi starodrzew wysokich i strzelistych sosen i świerków.
Dom jest zwarty i zamknięty od strony wejściowej natomiast widokowo otwiera się na południe i ścianę lasu.

Funkcja

Funkcjonalnie dom podzielono na otwartą strefę dzienną oraz prywatną strefę nocną, na piętrze. W parterze umieszczono:
- część wejściową (wiatrołap, korytarz ze schodami na piętro)
- pomiędzy strefą wejściową a dzienną zlokalizowano wc i spiżarnie
- dalej otwiera się część dzienna (kuchnia, jadalnia, salon, strefa TV)
- pokoje na parterze umieszczono możliwie blisko wejścia. Oddalenie zaś od salonu zapewnia korzystne warunki funkcjonalne dla gabinetu czy pokoju gościnnego, zapewniając możliwość wyciszenia, skupienia, odizolowania.
Przestrzenie te jednocześnie łączy atrium, na które możemy się dostać z wszystkich tych stref.

Zapewnia się otwarcie na południową część działki, a poprzez przeszklone atrium, z jej walorów można korzystać zarówno będąc w salonie, jak i w gabinecie.

Na piętrze zlokalizowano:
- główną sypialnię z garderobą oraz balkonem z widokiem na las
- dwa pokoje
- łazienkę dostępną z korytarza
- pokój fitness z dostępem na taras na dachu.
Wszystkie pokoje mają widok na południe i las oraz na atrium, dając możliwość kontakt wizualnego piętra z parterem i otoczeniem




MUS ARCHITECTS to biuro architektoniczne tworzone z pasją. Zajmujemy się wymyślaniem przestrzeni, kształtowaniem funkcji i formy, niezależnie od skali.