TYP     Biurowiec i hala magazynowa DATA projekt 2015, realizacja 2017
LOKALIZACJA     Nedza, Polska TEMAT Siedziba firmy Pivexin Technology
INWESTOR     Pivexin Technology ZESPÓŁ Adam Zwierzyński, Anna Porębska


PIVEXIN TECHNOLOGY


Celem projektu było wielobranżowe opracowanie tworzące całościową wizję nowej siedziby firmy Pivexin Technology. Projektowana przestrzeń składa się z budynku biurowego wraz z zapleczem socjalnym, hali magazynowej oraz zagospodarowania terenu wokół budynków włącznie z dojazdem, parkingiem i zielenią ozdobną.

KOMPOZYCJA ARCHITEKTONICZNA

Budynek biurowy i hala magazynowa to przestrzenie o różnej funkcji jednakże w działalności firmy Pivexin Technology będą się uzupełniały i wymagają wzajemnego połączenia. Dążyliśmy, zatem do scalania struktury obu budynków tak, aby stworzyć spójny „organizm”, funkcjonalny kombajn składający się z niezależnych elementów, które jednak ponad wszystko tworzą całość.
W ten sposób powstała prostopadłościenna bryła łącząca w swoich ramach różnorodny program funkcjonalny.

Skóra zewnętrzna całego obiektu jest czarna jednakże w drodze modyfikacji została zróżnicowana pomiędzy dwoma funkcjonalnymi blokami – biurowym i przemysłowym.
Elewacja biurowca jest w znacznym stopniu przeszklona, bardziej otwarta i trójwymiarowa, wyposażona w pionowe pilastry i poziome gzymsy akcentujące reprezentacyjną i frontową część kubatury. Elewacja hali magazynowej jest prosta i skromna – dopasowana do przemysłowego charakteru tej części bryły budynku.
Aluminium i stal w kolorze czarnym, funkcja biurowa i przemysłowa połączone w jednej bryle stanowią dominantę w krajobrazie.
Budynek Pivexin Technology jest zauważalny z ruchliwej ulicy Gliwickiej - Jest charakterystycznym znakiem w przestrzeni.




URBANISTYKA

Działka o powierzchni jednego hektara został podzielona na trzy strefy:

1. Strefę zabudowy - Kubatura
2. Strefę (przemysłową) dojazdu, parkowania i dostawy
3. Strefę (biurową) dojazdu, parkowania w części frontowej
Dodatkowo zachowano i wyrównano teren, jako rezerwę pod ewentualną rozbudowę hali.

Teren działki wykazuje spadek w kierunku południowym, różnica terenu w ramach granic własności (w kierunku północ-południe) to ok 1,8m.
Budynek w całości zlokalizowano w wyższej części działki. Część biurową budynku zwrócono w kierunku ul. Gliwickiej z wyraźną ekspozycja fasady frontowej. Budynek jest dobrze widoczny z drogi (Gliwice – Racibórz).
Przedpolem budynku biurowego jest utwardzona nawierzchnia z zagospodarowaną zielenią niską i parkingiem. Zarówno obiekt biurowy jak i budynek hali są jednocześnie dostępne od strony zachodniej, czyli z centralnej części parceli.




ARCHITEKTURA

Zespół obiektów kubaturowych i towarzyszącego im zagospodarowania terenu realizuje założenia programowe wynikające z wytycznych inwestora oraz idei kompozycyjnej i funkcjonalnego programowania wykonanego przez projektantów.
Zgodnie z założeniami podstawowymi projekt obejmuje dwa budynki :
BUDYNEK BIUROWY oraz HALĘ MAGAZYNOWĄ.
Obiekty zostały połączone w jedną bryłę o wymiarach zewnętrznych w 61,5 x 45 metrów.
Powierzchnia całkowita obiektu to 3800 m2, w tym: hala –2150 m2 i biurowiec – 1650 m2,

Zabudowę podzieliliśmy na trzy strefy:
1. Biurową,
2. Zaplecze socjalne i administracyjne hali
3. Halę magazynową


Parter



Piętro




Biurowiec, czyli reprezentacyjna, dwukondygnacyjny część budynku jest dostępna z parkingu frontowego.
Strefa wejściowa to hol będący otwartą wysoką na dwie kondygnacje przestrzenią z recepcją i bezpośrednim dostępem do sali konferencyjnej oraz z wejściem do obszernego lobby i strefy pracy biurowej.
Strefa pracy biurowej to układ trójtraktowy. Wzdłuż okien północno-wschodniej elewacji rozmieszczono ciąg pomieszczeń biurowych, wzdłuż przeciwległej ściany biurowca zlokalizowano toalety, pomieszczenia socjalne dla pracowników oraz schody łączące piętra.
Trakty te na parterze łączy obszerne lobby, które dzięki dużemu wycięciu w stropie piętra tworzy otwartą dwukondygnacyjną przestrzeń doświetloną ustawionym bezpośrednio nad nią dużym świetlikiem dachowym.
Na piętrze przy biurach w otwartej przestrzeni wydzielono ciągi komunikacyjne oraz przestrzeń wypoczynkową dla pracowników z dostępem do zewnętrznego tarasu.

Między częścią biurową a przemysłową zabudowy umieściliśmy trakt zaplecza stworzony z pomieszczeń w znacznej części podporządkowanych funkcjonalnie hali oraz pomieszczeń technicznych.
W tej części wydzielono również zaplecze socjalne (szatnia, toaleta, pomieszczenie socjalne) dla pracowników hali. Znajdują się tu również pomieszczenia badawcze ( pomieszczenie do pracy czasowej, poniżej 4 godziny) oraz komunikacja pionowa, która zapewnia również połączenie komunikacyjne hali z biurowcem.
Na piętrze znajduje się również zespół toalet dla pracowników biurowca oraz archiwum, pomieszczenie dla sprzątaczek i pomieszczenia techniczne.

Część magazynowo – produkcyjna to otwarta przestrzeń hali. Wydzielono tu obszar z przeznaczeniem na produkcję oraz część z przeznaczeniem na wysokie składowanie.


ZAŁOŻENIA KOMPOZYCYJNE – WNĘTRZE

Nowa siedziba firmy Pivexin Technology została zaprojektowana funkcjonalnie i nowocześnie. Język artykulacji estetycznej jest zwarty i minimalistyczny. Czytelny układ przestrzeni został dopasowany do potrzeb zleceniodawcy zapewniając komfortowe i funkcjonalne warunki pracy.

We wnętrzu obiektu dominuje biel, którą uzupełniają drewniane okładziny oraz dodatki w kolorze czarnym podkreślające poszczególne elementy kompozycji i struktury projektu. Całość kompozycji dopełniają wyposażenie meblowe, również dopasowane do konkretnych funkcji pomieszczeń i założeń kompozycyjnych, jakie nam przyświecały podczas projektowania.

Wnętrze charakteryzuje klarowny minimalizm. Przejrzystość uzyskana poprzez zastosowanie szklanych przegród pionowych zapewnia ciągłość estetyczną przestrzeni, widoczność oraz swobodny przepływ światła zewnętrznego dostarczanego do wnętrza zarówno poprzez duże przeszklenia elewacyjne jak i osadzony w centralnej części dachu biurowca świetlik dachowy.

W pomieszczeniach biurowych zdecydowaliśmy się na integrację żywej roślinności z miejscami pracy - blaty robocze w miejscach pracy biurowej stanowią wyspy zieleni ozdobnej. Zieleń została zaimplementowana w centrum „wyspy biurowej” wydzielając poszczególne stanowiska pracy.
Dzięki takiemu podejściu do projektowania stanowiska pracy biurowej w samym jego sercu wprowadziliśmy element kontaktu z naturą.





Żywa zieleń intensywna bądź ekstensywna pojawia się również w innych miejscach biura. Przede wszystkim w lobby oraz w strefie wypoczynkowej na piętrze gdzie wygodne kanapy i fotele ustawiono na tle żywej „zielonej ściany”.

Biuro jest demokratyczne, nowoczesne, współczesne … przepełnione światłem. Pozwala się skupić na pracy, ale nie zapomina o ludzkiej symbiozie człowieka z natura i potrzebie kontaktów między kolegami / współpracownikami.




Biurowiec PARTER

Biurowiec PIĘTRO




Biurowiec ELEWACJA FRONTOWA i PRZEKRÓJ przez dwukondygnacyjne lobby

Wizualizacje budynku

Iluminacja fasady

Wnętrze Obiektu

Pivexin Technology - widok z obniżonego parkingu frontowego.

MUS ARCHITECTS to biuro architektoniczne tworzone z pasją. Zajmujemy się wymyślaniem przestrzeni, kształtowaniem funkcji i formy, niezależnie od skali.