MUS ARCHITECTS


TYP     Willa / Dom jednorodzinny DATA projekt 2016
LOKALIZACJA     Wrocław, Polska TEMAT projekt domu jednorodzinnego
INWESTOR     prywatny ZESPÓŁ Adam Zwierzyński, Anna Porębska

WILLA PODMIEJSKA nad Odrą we Wrocławiu



Projektowany obiekt jest współczesną rezydencją podmiejską, wolnostojącym domem jednorodzinnym o powierzchni 500m2 zlokalizowanym w Opatowicach nad Odrą we Wrocławiu.
Struktura obiektu powstała z połączenia dwóch schematów zabudowy – zwartego i wieloskrzydłowego. Zwarta i prostopadłościenna bryła obiektu została silnie „podziurawiona” wielkoformatowymi wycięciami tworząc w swojej masie podcienia, loggie, patia i tarasy. W ramach wyznaczonego pola kwadratu zabudowy zostały w ten sposób wydzielone rozmaite strefy domu – wewnętrzne i zewnętrzne. Ogród i krajobraz zewnętrzny wdzierają się w bryłę budynku wchodząc w głąb zabudowy, przybliżając się do poszczególnych stref wewnętrznych domu. Dzięki zastosowaniu dużych przeszkleń dodatkowo potęgowane jest założenie zespolenia stref domu – wnętrze ma się przenikać z zewnętrzem. W tym projekcie strefa ogrodowa penetruje masywną architekturę i jest wprowadzona do samego serca domu.

Obiekt ma formę prostej bryły złożonej z prostopadłościanów „białych” i „drewnianych”. Zabieg zastosowania dwóch materiałów elewacyjnych i komponowaniu podziałów elewacyjnych w oparciu o założoną zasadę kreowania bryły pozwoliły osiągnąć estetyczne rozbicie monolitu zwartej modernistycznej bryły. W projekcie zastosowano symetryczny pogrążony dach wielospadowy o jednakowym kacie nachylenia połaci 35 stopni. Formalnie i funkcjonalnie pogodzono tym samym wymagania oraz założenia estetyczne klienta i architekta oraz szczegółowe zapisy planu miejscowego określającego warunki zabudowy na terenie opracowania.

Architektura domu jest zdecydowana – Wyraźnie zaznacza swoją obecność w horyzontalnym krajobrazie.
Projektowana willa jest komfortowa, przestrzenna i pięknie zespolona z ogrodem podobnie jak klasyczne układy rezydencji podmiejskich. Jest nowoczesna i współczesna w formie, pozbawiona zbędnych detali architektonicznych i zdobniczego przepychu tych obiektów. Stanowi syntezę klasycznej typologii rezydencji i ducha współczesnej estetyki i wzornictwa.

Dom ma prosty i czytelny układ funkcjonalny – cała strefa dzienna (salon, kuchnia, jadalnia, gabinet, sala sportowa oraz pomieszczenia towarzyszące) umieszczona jest na parterze, natomiast strefa prywatna (nocna) znajduje się na piętrze. Dwupiętrowa bryła oparła swoją kompozycję na obrysie kwadratu, natomiast rzuty poziome zarówno parteru jak i piętra są wieloskrzydłowe. Rozmijają się w przestrzeni, tworząc założony w projekcie efekt przenikania się stref zewnętrznych z wewnętrznymi.
Istotne z punktu widzenia projektowanej przestrzeni jest ujednolicenie estetyki materiałów zastosowanych na zewnątrz jak i wewnątrz domu. Zasada ta jest konsekwencją przyjętych założeń projektowych i potęguje efekt przenikania się wnętrza i zewnętrza. Zatarta zostaje granica miedzy tym co na zewnątrz (ogród, taras, patio) a tym co jest już po drugiej stronie przeszklenia – wewnątrz.

PRZENIKANIE. Ogród głęboko penetruje architekturę















MUS ARCHITECTS to biuro architektoniczne tworzone z pasją. Zajmujemy się wymyślaniem przestrzeni, kształtowaniem funkcji i formy, niezależnie od skali.